Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Αγώνας τραχύς (Νίκος Καζαντζάκης)


«Σκοτάδια πολλά μέσα μου, κύρης πολύς · σε όλη μου τη ζωή απελπισμένα μάχουμαι να μετουσιώσω τα σκοτάδια αυτά και να τα κάμω φως, μια στάλα φως · αγώνας τραχύς, χωρίς έλεος, χωρίς αναπαή, μια στιγμή να κουράζουμουν, να σκόλαζα τον πόλεμο, ήμουν χαμένος · κι αν έβγαινα κάποτε νικητής, τι αγωνία και πόσες λαβωματιές! Δε γεννήθηκα αγνός · μάχουμαι να γίνω. Η αρετή για μένα δεν είναι καρπός της φύσης μου, είναι καρπός του αγώνα μου · δε μου την έδωκε ο Θεός, μοχτώ να την καταχτήσω με το σπαθί μου · το άνθος της αρετής για μένα είναι σωρός μετουσιωμένη κοπριά. Ποτέ δεν πήρε τέλος ο πόλεμος αυτός · ως τώρα δε νικήθηκα ολοκληρωτικά, δε νίκησα ολοκληρωτικά · πάντα αγωνίζουμαι, κι από στιγμή σε στιγμή μπορώ να χαθώ όλος, μπορώ να σωθώ όλος · ακόμα περνώ της Τρίχας το γιοφύρι απάνω από την άβυσσο».

«Αναφορά στον Γκρέκο»
Νίκος Καζαντζάκης

6 σχόλια:

  1. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΛΑΣΦΗΜΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΑ ΕΧΕΤΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΣΑΣ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ. ΟΤΑΝ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙΤΕ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άποψη μου: Ο Καζαντζάκης ήταν πολέμιος της Ορθοδοξίας και μάλιστα αντίχριστος. Νομίζω πως το μπλογκ σας μπορεί να ανεβάσει καλύτερα πράγματα από τις εκλεπτυσμένες σκέψεις του Καζαντζάκη. :)

      Διαγραφή
    2. Θα μπορούσα, ενδεχομένως, να διακρίνω μια σχετική μετριοπάθεια στο τελευταίο σχόλιο που άφησες. Μπορεί στο τέλος να καταφέρουμε και συνομιλήσουμε...

      Διαγραφή