«Εκτός απο τους ναούς των πόλεων, αναπτύχθηκαν ως τόποι λατρείας και οι τάφοι των μαρτύρων της πίστεως ήδη κατά τον Β' αιώνα. Στους τάφους των μαρτύρων οι χριστιανοί των πλησιοχώρων κοινοτήτων τελούσαν τη Θεία Ευχαριστία κατα την "γενέθλιον ημέρα του μάρτυρα" (Τερτυλλιανού, De corona,3. De monogamia, 10. Κυπριανού, Epist., 39,3. Αποστ. Διαταγαί, 12 κ.α.). Κατά τον Γ' αιώνα ο εορτασμός της μνήμης των μαρτύρων συνδεόταν συνήθως με ολονύκτια ακολουθία (Παννυχίς) και με συμπόσια των πιστών( αγάπες) απο τις προσφορές εδεσμάτων των πλουσιωτέρων μελών των χριστιανικών κοινοτήτων (Κυπριανού, De civit. Dei, VIII,27). Έτσι αναπτύχθηκε ο τοπικός κύκλος των θρησκευτικών εορτών των χριστιανικών κοινοτήτων, αφού όλες οι πλουσιόχωρες κοινότητες τιμούσαν την "γενέθλιον" ημέραν των κοινών μαρτύρων τους. Γρηγόριος ο Θαυματουργός, "τας υπέρ των ενηθληκότων τη πίστει πανηγυρείς νομοθετήσας", συγκέντρωσε τα λείψανα πολλών μαρτύρων, οι δε πιστοί, "κατα την ετήσιαν του ενιαυσίου κυκλου περίοδον συνιόντες, ηγάλλοντο τη τιμή των μαρτύρων πανηγυρίζοντες..." (PG 46,953).
Για τον τακτικό εορτασμό της μνήμης των μαρτύρων οι χριστιανικές κοινότητες τηρούσαν καταλόγους των μαρτύρων (Δίπτυχα), οι οποιοι αργότερα εξελίχθηκαν σε Μαρτυρολόγια. Η Καθιέρωση του εορτασμού της γενέθλιας ημέρας των μαρτύρων ήταν γενική και αποσκοπούσε "εις τε των προηθληκότων μνήμην και των μελλόντων άσκησην τε και ετοιμασίαν" (Μαρτύριον Πολυκάρου, 2).Πράγματι οι χριστιανοί των πρώτων αιώνων τιμούσαν ιδιαιτέρως τόσου τους ομολογητές της πίστεως, όσο και τους μάρτυρες ως μιμιτές του πάθους του Ιησού Χριστού. Ο εθνικός συγγραφές Λουκιανός παρέχει αυθεντική περιγραφή της συμπαραστάσεως των πιστών προς τους Χριστιανούς, οι οποιοι εφυλακίζοντο ή εβασανίζοντο απο τους διώκτες τους (Περί της Περεγρίνου τελευτής, 13).
.jpg)
Κατα τον Γ' αιώνα ενισχύθηκε η στενή σχέση αφ'ενός μεν μεταξύ του τάφου των μαρτύρων και των ναών (Μαρτύρια), αφ'ετερου δε μεταξύ των λειψάνων των μαρτύρων και της αγίας Τραπέζης (τέλεση της Θείας Ευχαριστίας επι του τάφου του μάρτυρα, τοποθέτηση ιερών λειψάνων στην αγία τράπεζα των πόλεων). Άλλωστε στην Αποκάλυψη παρουσιάζονται "υποκάτω του θυσιαστηρίου αι ψυχαί των εσφαγμένων δια τον λόγον του Θεού και δια την μαρτυρία ην είχον" (6.9. Απο τη σύνδεση εξηγείται και η μεταγενέστερη παράδοση καθιερώσεως των ναών επ'ονόματι μαρτύρων ή αγίων της εκκλησίας».
Εκκλησιαστική Ιστορία, Βλασίου Ιω. Φειδά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου