Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Σωτηρία

    Το τέλος της αγίας περιόδου πλησιάζει. Εκεί όπου όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα ψάλλουν το Χριστός Ανέστη! Με σεβασμό και ευλάβεια, διαλέγω απο το Βασιλειανό Αποθησαύρισμα έναν λόγο εκλεκτό, άγιο, που αφορά τη Σωτηρία μας. 

    «Αυτός που ρυθμίζει τα της ζωή μας, μας οδηγεί προς το μέγα Φώς της αληθείας, αφού μας συνηθίσει νωρίτερα σε μικρότερα φώτα, σαν τους οφθαλμούς που έχουν συνηθίσει μέσα στο σκοτάδι. Απο φροντίδα δηλαδή προς την ασθένεια μας και λόγω του απέραντου πλούτου της σοφίας Του και των ανεξιχνίαστων πτυχών της συνέσεως Του, υπέδειξε αυτή την ευνοϊκή και κατάλληλη για μας αγωγή, να βλέπουμε δηλαδή πρώτα τις σκιές των σωμάτων.


    Μας συνηθίζει να βλέπουμε πρώτα τον ήλιο μέσα στο νερό, ώστε να μην προσβάλει αμέσως η θέα του αοράτου Φωτός και τυφλωθούμε. Γιατί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο Νόμος, που είναι σκιά των μελλόντων (Εβρ. 10.1), και οι προτυπώσεις των Προφητών, που είναι υπαινιγμοί της αλήθειας, έχουν επινοηθεί για να προγυμνάσουν τους πνευματικούς οφθαλμούς, γιατί έτσι γίνεται εύκολα η μετάβαση προς την κρυμμένη σοφία του μυστηρίου της σωτηρίας».


Απ'την ομιλία του «Περί του Αγίου Πνεύματος»
Μέγας Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου