Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Η καθαριότητα της Φυλακής Σου!

«Για τους «ενάρετους», οι βλάσφημοι, οι πόρνοι, οι κλέφτες, είναι όλοι αμαρτωλοί! Οι Φαρισαίοι, πιστοί στο γράμμα της Τορά, τους στιγματίζουν...Ο Ιησούς όμως ξέρει ότι ανάμεσα σ'αυτούς τους αμαρτωλούς υπάρχουν και οι απολωλότες...Δεν είναι άνθρωποι που παρακάμπτουν τον μωσαϊκό νόμο εσκεμμένα, από πρόθεση. Έχουν χάσει το δρόμο τους, κι εκεί που βρίσκονται χαμένοι δεν θα συναντήσουν τον Θεό ούτε την τάξη της επιθυμίας τους. 


Οι Φαρισαίοι, οι «ενάρετοι», τρέμουν μπροστά στους «απολωλότες». Δεν τους θέλουν πλάι τους, φοβούνται μή μολυνθούν, μήν υποκύψουν στη γοητεία του τρόπου ζωής τους. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν την επιθυμία τους όπως τα ζώα, σαν η επιθυμία να ήταν ανάγκες, ένστικτα, χωρίς αναφορά σε κάποιον νόμο. Οι Φαρισαίοι τους φοβούνται σαν οι άνθρωποι αυτοί να επρόκειτο να τους παρασύρουν στην ανυπακοή του νόμου! Τους αποφεύγουν και τους τσακίζουν με την περιφρόνηση τους.

Έχουν όμως όντως ενσωματώσει το νόμο αυτό οι Φαρισαίοι; Μήπως τον ακολουθούν φοβούμενοι τι θα πει ο κόσμος, όχι από αγάπη, αλλά από φόβο του Θεού, ενός Θεού εκδικητικού; Αν ήταν από αγάπη του Θεού, δεν θα έκαναν όπως ο Ιησούς; Δεν θα πήγαιναν στους αμαρτωλούς αδελφούς τους να τους μολύνουν με την αγάπη του Θεού, δεν θα τους αγαπούσαν, δεν θα έτρωγαν μαζί τους, δεν θα τους παρέσυραν με το παράδειγμα τους;

Ναί, αυτός ο τρόπος ύπαρξης είναι μεταδοτικός. Οι αμαρτωλοί θα έλεγαν: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι καταπληκτικοί! Αγαπούν τον Θεό, πράττουν σύμφωνα με το νόμο, γιατί να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο;»
Να τι δεν κάνουν οι Φαρισαίοι και τι τους προσάπτει ο Ιησούς.

Αυτοί όμως που ονομάζετε αμαρωλούς είναι ίσως ψυχικοί τραυματίες. Μπορεί να είναι αρνητικοί στο νόμο επειδή έτυχε να έχουν μια παιδική ηλικία που τους έκανε να σπάσουν. Γιατί να τους χαρακτηρίσουμε αμαρτωλούς, που είναι μια ηθική κρίση; Έχουν νοητική δομή ενός συγκεκριμένου τύπου...Αυτή είναι η ανθρώπινη τους υπόσταση.

Συμφωνώ μαζί σας.
Άν είναι έτσι, τότε θα έλεγα ότι οι Φαρισαίοι αισθάνονται ευάλωτοι, ψυχολογικά ευάλωτοι. Άν γύρω τους υπάρχουν άνθρωποι με διεστραμμένη δομή, οι Φαρισαίοι είναι εντελώς ανίκανοι να τους βγάλουν από τις διεστραμμένες διαθέσεις τους, θα ήταν χαμένος χρόνος, οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν πια να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους κι εκείνοι δεν θα άλλαζαν καθόλου! Κι ύστερα, κανείς δεν τους ζητά τίποτα!»

«Τα Ευαγγέλια και η Πίστη-ο κίνδυνος μιας ψυχαναλυτικής ματιάς»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου