Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Καλά Χριστούγεννα!


        Θέλω σήμερα να σου ευχηθώ. Θέλω όμως πρώτα με καθαρή διαύγεια να παρατηρήσεις τι γίνεται γύρω σου, δίπλα σου...Θέλω να σταθείς σαν μια κολόνα και το βλέμμα σου με επιμονή να προσέξει τη κιονοστοιχία. Δες την ομορφιά, τη μελωδία που κρύβεται μέσα στη σιωπή. Θαύμασε για λίγο και μετά συλλογίσου. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσεις να υφίσταται κάτι διαφορετικό, ένας ισανώμαλος διχασμός.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Παιγνίδια - Έριχ Φριντ


Όταν οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν και σκότωναν άμαχο πληθυσμό στον πόλεμο του Βιετνάμ, έναν πόλεμο που οι ίδιοι προσπαθούν να ξεχάσουν πλέον, για να κερδίσουν τις εντυπώσεις μέσα στην κατακραυγή της παγκόσμιας ανθρωπιστικής κοινότητας επιχείρησαν να δείξουν ένα καλοκάγαθο πρόσωπο. Τέτοιες προσπάθειες ματαιοδοξίας και αποπροσανατολισμού οι οποίες μάλιστα διακατέχονται και από μια βάρβαρη υποκρισία, δεν μπόρεσαν να αφήσουν σιωπηλή την ποίηση. Ένας ποιητής που σέβεται καταρχάς αυτό που υπηρετεί και στη συνέχεια τον εαυτό του δεν θα μπορούσε να μην γράψει ένα ποίημα μέσα στο οποίο με καυστικό τρόπο θα περιέγραφε την κατάσταση.
Δείτε τι εννοούμε...

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Μια κρυφή πραγματικότητα


        Στην αναφορά του Γκρέκο, ο Νίκος Καζαντζάκης περιγράφει με πυκνό και λιτό λόγο την όχι και τόσο διακριτική επίσκεψη ενός μοναχού, που ακολουθά τον ίδιο και τον φίλο του στη περιήγηση τους στη μονή Ιβήρων. 

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η άγραφη Παράδοση

Λόγος του Μεγάλου Βασιλείου
σχετικά με τη σπουδαιότητα της Ιεράς Παράδοσης. 

Παρατηρείται στις μέρες μας μερίδα νεο-προτεσταντών που προσπαθούν να αφομοιώσουν λόγους των αγίων Πατέρων και αντάμα να τους παρουσιάσουν ως ξένους από την Ορθόδοξη Ιερά Παράδοση. Γι'αυτό τον λόγο η παρούσα δημοσίευση κρίνεται αναγκαία για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ενημέρωση του Ορθοδόξου πληρώματος και ο δεύτερος για να αποκαλυφθεί η γύμνια του προτεσταντισμού, που προσπαθεί με ανέντιμους μεθόδους να βεβηλώσει Ιερά Πρόσωπα της Ιστορίας.